Μια αποκαλυπτική συνέντευξη με την Φωτεινή Κράντου του Masterchef!


Γνώρισα την Φωτεινή μέσω μιας κοινής μας φίλης, μια ευχάριστη παρουσία που από την πρώτη στιγμή σε κερδίζει με την ευγένειά της και την καλοσύνη της.

Μας συστήθηκε πριν από μερικά χρόνια μέσω του μαγειρικού διαγωνισμού του Master Chef. Από το 2017 όταν και την γνωρίσαμε ουσιαστικά μέχρι και σήμερα, τόσο κατά την παρουσία της στο παιχνίδι μαγειρικής όσο και μέσω του κανάλι της στο Youtube αλλά και τα social media, διακρίθηκε για το χιούμορ και τα υπέροχα της πιάτα της.

Πες μας δύο λόγια για εσένα. Ποια είναι η Φωτεινή Κράντου?

Είμαι η Φωτεινή Κράντου είμαι 27 ετών γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Σαλαμίνα.
Στα 20 έφυγα για να κυνηγήσω το όνειρο μου για την μαγειρική, σπούδασα στο ΙΕΚ Ξυνή και έπειτα στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ με πλήρη υποτροφία. Κατα την διάρκεια της φοίτησης μου και στα 2 ΙΕΚ κατέκτησα 4 βραβεία στην foodexpo (πανελλήνιος διαγωνισμός μαγειρικής), 2 σε σκάλισμα τυριών και 2 σε πιάτα.
Κατά την διάρκεια της φοίτησης μου εργαζόμουν σε ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία της ανατολικής Αττικής, το Marathon Beach Resort στο πλευρό του μέντορα μου Δημήτρη Mαντωνανάκη, ο οποίος με ώθησε και για την συμμετοχή μου στο πρώτο master chef στο star όπου με επιτυχία πέρασα στους 20 καλύτερους. Τα τελευταία 6 χρόνια έζησα και εργάστηκα στη Αθήνα για την μεγάλη μου αγάπη την μαγειρική, εργάστηκα δίπλα σε γνωστούς σεφ του κλάδου μας και σε καλά ονόματα εστιατορίων, σαν Α'μάγειρας και σαν βοηθός σε degustation δίπλα σε βραβευμένο σεφ.

Πώς είναι η ζωή σου μετά το masterchef? Άνοιξαν πιο εύκολα πόρτες?

Η ζωή μου μετά το Master Chef ήταν θαυμάσια όχι ότι πριν δεν ήταν! Hταν λίγο πιο εύκολη όμως λόγο το ότι το όνομα μου ήταν ήδη γνωστό από τα βραβεία που είχα πάρει και στην ουσία έγινα πιο γνωστή στον χώρο εκτός εστίασης.
Αν άνοιξαν πόρτες;;; Λοιπόν, πόρτες άνοιξαν αρκετές και έκλεισαν άλλες τόσες! Καθώς στον χώρο τον δικό μας υπάρχει ένας ανταγωνισμός μια μόνιμη κριτική προς τις ικανότητες μας και κάποιοι θεώρησαν πως εφόσον είχες πάει στο μάστερ σεφ, ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ MASTERCHEF και όλο ζητούσαν πάντα παραπάνω κάθε μέρα, ή το κατέκριναν λόγω το ότι εγώ πέρασα και κάποιοι άλλοι όχι, είτε μαθητές τους είτε συγγενείς τους είτε ακόμα και οι ίδιοι!!

Πιστεύεις ότι κάποιοι παίκτες προωθούνται περισσότερο από κάποιους άλλους?

Προφανώς και κάποια άτομα προωθούνται παραπάνω! Άλλοι το αξίζουν λόγο μαγειρικών ικανοτήτων και άλλοι λόγω εμφάνισης ή άσχημου χαρακτήρα "ξέρεις της ίντριγκας" Αφού αυτό ζητά το κοινό πλέον...
Αλλά πάντα ξεχωρίζει ο καλύτερος ή η καλύτερη και στην παραγωγή και στο κόσμο...ας μην ξεχνάμε τηλεόραση κάνουμε εξάλλου όπως λέγαμε κάποτε.


Πες μας κάτι που σε είχε ενοχλήσει και δεν το μάθαμε ποτέ!

Κάτι που δεν μάθατε ποτέ και με ενόχλησε, ήταν πως κατά την διάρκεια τον γυρισμάτων και αναμονής μας έως ότου να μπούμε στο σπίτι εγώ έπασχα από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση τελευταίο στάδιο ήμουν ήδη υπό θεραπεία 1 χρόνο και συνέχιζα! Ακύρωσα 2 επεμβάσεις για να μπω στο σπίτι, όσο αφορούσε το αναπνευστικό μου πράγμα που σήμαινε πως δεν κοιμόμουν σωστά δεν τρεφόμουν σωστά και δεν μπορούσα να αποδώσω Μάλιστα κάποιοι παίκτες ήταν παρόντες σε αυτές τις καταστάσεις μου και μια μέρα διέκοψα γύρισμα λόγου κρίσης.

Αυτό θεωρείς ότι το εκμεταλλεύτηκαν κάποιοι?

Ναι θεωρώ πως κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν και καλά έκαναν... όπως όλοι μας με τον δικό μας τρόπο και για το δικό μας συμφέρον. Κάποιοι λάμπουν ακόμα, κάποιοι έσβησαν..έτσι πάνε αυτά!


Έχεις κρατήσει επαφές με συμπαίκτες σου?

Ναι έχω κρατήσει επαφές με συμπαίκτες μου όχι μόνο εγώ αλλά όλοι μας ..όλοι είμαστε φίλοι ακόμα και τώρα, βρισκόμαστε οπότε μπορούμε λόγο φόρτου εργασίας μας και έχουμε συχνές επαφές μέσο διαδικτύου. Με κάποιους συνεργάστηκα κιόλας. Με τα άτομα που είμαστε πολύ κοντά είναι Παρασκευή Παπά, η Μανίκ Χουρσουντιάν, τον Χάρη Μπονάνο, τον Κωνσταντίνο Τσιάτσιο, τον Ζάχο Παπαδάκη και τον Τόμυ Ζαφειρομήτσο (από τον δικό μου κύκλο).

Πολλοί τηλεθεατές υποστηρίζουν ότι οι τσακωμοί που βλέπουμε είναι στημένοι.

Θεωρώ πως δεν είναι στημένο κάτι, ο κάθε παίκτης επηρεάζεται διαφορετικά στα φώτα της δημοσιότητας, στην πίεση των γυρισμάτων, στον εγκλεισμό, στην αγωνία και στο άγχος, με αποτέλεσμα αυτό να του βγαίνει αρνητικά στον χαρακτήρα του... Δεν είναι και λίγο να είσαι σε ένα σπίτι με 20 άτομα που δεν ξέρεις και να λείπεις από την οικογένεια σου τους ανθρώπους σου.


Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον?

Τα σχέδια μου για το μέλλον...χμμμ δεν υπάρχουν! Πάντα έκανα και έβγαιναν αλλιώς...οπότε το αφήνω και όπως έρθει μόνο του...ο στόχος που έχω πάντα είναι να μην εγκαταλείψω αυτό που αγαπώ...ΤΗΝ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!

Θα μας πεις την συνταγή από το πιάτο που σε έβαλε στο masterchef?

Φυσικά και θα σας τη πω....την αγαπώ και εγώ και ο κόσμος...είναι απλή παραδοσιακή με ρίζες της Κρήτης!!


Στιφάδο κάστανο με χοχλιούς και Μαρούβα
Aπό τη σεφ Φωτεινή Κράντου.

Χρόνος Εκτέλεσης:40 λεπτά – 4 Μερίδες

ΥΛΙΚΑ
  • Ελαιόλαδο να καλύψει τον πάτο της κατσαρόλας
  • 200γρ κάστανα Κρήτης
  • 350γρ κρεμμυδάκια στιφάδου (σαλοτ) Κρήτης
  • 30τεμ χοχλιούς
  • 4 τομάτες μεσαίες Κρήτης
  • 100γρ νερό (προαιρετικά)
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 100 γρ ζάχαρη καστανή
  • 1-2 πρέζες γεμάτες πάπρικα γλυκιά
  • 1 ποτήρι κρασιού ΜΑΡΟΥΒΑ (κρητικό κρασί)
  • 4τεμ μπαχάρι ολόκληρο
  • 2 φύλλα Δάφνης(φρέσκα)
  • 2 άνθη μεγάλα δενδρολίβανο(φρέσκο)
  • 1 ξύλο κανέλας(μεγάλο)
ΟΔΗΓΙΕΣ

Για τους χοχλιούς:

Βράζετε τους χοχλιούς για 30’’ (μπλανσάρουμε).

Τους αφαιρείτε από τη κατσαρόλα και τους βάζετε, σε ένα τηγάνι που έχετε καλύψει το πάτο του με αλάτι, τοποθετήστε  τους από την πλευρά του κελύφους που είναι ανοιχτό και αφήστε τους μέχρι να μαζέψουν.

Σβήστε με ξύδι και προσθέστε ελαιόλαδο για να τηγανιστούν ελαφρά.

Αποσύρετε και φυλάξτε τους χοχλιούς, μέχρι να τους χρησιμοποιήσετε παρακάτω.

Για το στιφάδο:

Χαράζετε τα κάστανα σταυρό και τα αφήνετε να ψηθούν στο φούρνο για 20’ στους 200 βαθμούς στον αέρα.

Στη συνέχεια καθαρίστε τα κρεμμύδια σαλότ προσεκτικά και κόψτε στο πίσω μέρος τις ρίζες ίσα-ίσα και κάνετε ένα σταυρό επιφανειακά.

Στη κατσαρόλα τοποθετείτε το λάδι και σωτάρετε τα σαλότ ώσπου να πάρουν ένα ξανθό χρώμα.

Στη συνέχεια προσθέστε τη ζάχαρη να καραμελώσουν και ρίξτε όλα τα μπαχαρικά μέσα.

Ανακατέψτε προσεκτικά πιάνοντας τη κατσαρόλα από τα χερούλια κάνοντας κυκλικές κινήσεις .

Σβήστε με Μαρούβα Κρήτης προσθέστε τη ντομάτα κομμένη σε κύβους αφήνοντας το μείγμα μέχρι να κατέβει και αν χρειαστεί προσθέστε νερό.

Κλείστε το καπάκι και αφήστε για 20’ να κατέβουν τα υγρά.

Στη συνέχεια καθαρίστε τα κάστανα και προσθέστε τα στη κατσαρόλα μαζί με τους χοχλιούς για 10’ ακόμη.

Ανακατεύεται σταδιακά τη κατσαρόλα κρατώντας τη πάντα με τα χέρια και κάνοντας κυκλικές κινήσεις.

Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε.

Tips:
  1. Τρίψτε και βάλτε από το προηγούμενο βράδυ τους χοχλιούς σε νερό, βράστε τους ζωντανούς.
  2. Μη χρησιμοποιείτε κουτάλες ή άλλα σκεύη για το ανακάτεμα του φαγητού κάνετε τη διαδικασία που αναφέρθηκε πιο πάνω.
  3. Όλα τα υλικά σας να είναι προϊόντα κρητικής προέλευσης.

Καλή σας όρεξη


Ακολουθήστε την Φωτεινή στα Social Media

Facebook

Youtube

Instagram

Post a Comment

0 Comments