Τι είναι τα cruelty free καλλυντικά???


Ένα ζήτημα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό το χώρο της ομορφιάς παγκοσμίως, τους καταναλωτές και τις συνειδητοποιημένες fashionistas κυρίως του εξωτερικού (θα ήθελα να συμβαίνει και με τις εγχώριες) καθώς επίσης και γνωστές και μη βιομηχανίες καλλυντικών: τα προϊόντα, που για την παραγωγή τους ΔΕΝ προηγήθηκαν πειράματα και test σε αθώα ζωάκια προκειμένου να ικανοποιήσουν τις πιο απαιτητικές του φύλου μας.

Τα cruelty free καλλυντικά κυριαρχούν πλέον στο Instagram. Τι σημαίνει όμως αυτή η ορολογία; Cruelty free θεωρούνται τα προϊόντα ομορφιάς που τόσο τα συστατικά τους, όσο και το τελικό προϊόν, δεν έχουν δοκιμαστεί σε ζώα. Σίγουρα θα έχετε δει καμπάνιες και διαδηλώσεις ενάντια σε εταιρείες που εκτελούν πειράματα σε ζώα. Μάλιστα σε μερικές περιπτώσεις, όπως στη βιομηχανία της μόδας, ζώα εκτρέφονται ειδικά για να δώσουν το δέρμα ή τη γούνα τους στη διαδικασία της παραγωγής προϊόντων.

Εταιρείες, όπως οι Too Faced και Urban Decay, αποδεικνύουν ότι το να μην κάνεις πειράματα σε ζώα δεν είναι η οικονομική κίνηση μιας μεμονωμένης εταιρείας, αλλά αναπόσπαστο κομμάτι μιας φιλοσοφίας που νοιάζεται για την ηθική και το περιβάλλον. Ως όρος, το cruelty free χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά από τη Βρετανίδα ακτιβίστρια Lady Dowding, η οποία δημιούργησε τον φιλανθρωπικό οργανισμό "Beauty Without Cruelty", το 1959, για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των ζώων.

Δυστυχώς, οι μεγάλες εταιρείες βρήκαν τρόπους να συνεχίσουν μερικά από τα πειράματά τους, με αποτέλεσμα ο νόμος να μην είναι πάντα σεβαστός και εφαρμοστός, αλλά παρόλο αυτά να αυτοαποκαλούνται ‘Cruelty Free’ εταιρείες. Μπορούμε όλοι να πληροφορηθούμε σχετικά με τα πειράματα που πραγματοποιούνται στα ζώα (πολύ εύκολα αν αναζητήσεις τα αντίστοιχα βίντεο και άρθρα στο internet) καθώς επίσης και για τα brands που συνεχίζουν να εκμεταλλεύονται τα ζώα αλλά και για εκείνα που επιμένουν στην προσπάθειά τους να σέβονται αυτές τις αθώες ψυχούλες και να προσφέρουν σε όλες εμάς αγνά και ποιοτικά προϊόντα. Σίγουρα τα δεύτερα είναι αρκετά πιο ακριβά, ακριβώς επειδή δεν αναζητούν την εύκολη λύση του πόνου και της κακοποίησης όμως ειλικρινά αξίζει να προμηθευτείς προϊόντα, που θα ξέρεις ότι κάποιο ζώο δεν έχει υποφέρει ώστε να τα έχεις στα χέρια σου! Επιπλέον, πολλές από τις μάρκες καλλυντικών και προϊόντων ενυδάτωσης που δεν πραγματοποιούν test σε ζώα είναι αρκετά οικονομικές και η ποιότητά τους θα σε εκπλήξει ευχάριστα!!!

Post a Comment

0 Comments