Οργανικά ή Φυσικά καλλυντικά? Ποιες οι διαφορές τους?


Πολλές από εμάς δε γνωρίζουμε τις βασικές διαφορές μεταξύ αυτών των δύο κατηγοριών καλλυντικών. Ποια μπορεί να είναι η διαφορά, μεταξύ των οργανικών και φυσικών καλλυντικών, αναρωτήθηκα και εγώ πολλές φορές! Τι στην πραγματικότητα φέρνει το πρόθεμα οργανικό, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του, και το σημαντικότερο, αν αξίζει το όριο τιμής + 200% στην τιμή μιας κανονικής μαζικής αγοράς!

Παρόλο που οι περισσότεροι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν τα συνήθη καλλυντικά χωρίς δεύτερη σκέψη, σίγουροι για την αποτελεσματικότητά τους, η παγκόσμια αγορά των «φυσικών» καλλυντικών αναπτύσσεται ταχύτατα, κι αυτό φαίνεται ότι δεν είναι απλώς και μόνο αποτέλεσμα ενός καλού marketing. Πολλά από τα συστατικά των συμβατικών προϊόντων καθημερινής περιποίησης ενοχοποιούνται σημαντικά για πλήθος προβλημάτων και αυτό είναι κάτι που γίνεται γνωστό όλο και περισσότερο στο ευρύ κοινό.

Ποια είναι η διαφορά;

Φυσικά καλλυντικά: Είναι ένα προϊόν που γίνεται με βάση φυσικά προϊόντα και όχι τεχνητά συνθετικά. Τα φυσικά καλλυντικά χωρίζονται σε φυτικά καλλυντικά (με συστατικά φυτικής προέλευσης), καλλυντικά που περιέχουν συστατικά ζωικής προέλευσης και καλλυντικά με πλακούντα.

Τα φυτικά καλλυντικά έχουν στη σύνθεση τους εκχυλίσματα βοτάνων, λουλουδιών, ριζών, αιθέριων ελαίων, ρητινών, οξέων. Έχουν πιο ήπια επίδραση στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, από τα συνηθισμένα επιθετικά χημικά καλλυντικά. Λειτουργούν μόνο στα ανώτερα στρώματα του δέρματος, οπότε οποιοδήποτε προϊόν – λοσιόν, σαπούνι- με βάση φυτικά συστατικά μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι.


Προσοχή! Τα συστατικά που περιέχουν στη σύνθεση τους τα φυτικά καλλυντικά μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες (για παράδειγμα, αιθέρια έλαια).

  • Καλλυντικά με συστατικά ζωικής προέλευσης εγκαταλείπουν σταδιακά τις θέσεις τους – ο αριθμός των μαχητών για τα δικαιώματα των ζώων στον κόσμο αυξάνεται…
  • Καλλυντικά με πλακούντα – τα καλλυντικά περιέχουν ουσίες που είναι κοντά στη σύνθεση των κυττάρων του ανθρώπινου δέρματος. Αυτές οι ουσίες διεγείρουν την αναγέννηση των κυττάρων, προάγουν την αναζωογόνηση, την απαλλαγή από τις ρυτίδες, την ενεργή ενυδάτωση του δέρματος κλπ.

Οργανικά καλλυντικά: Είναι αυτά που περιέχουν τουλάχιστον 95% φυσικά συστατικά που προέρχονται από οργανικές καλλιέργειες και πολύ μικρότερη ποσότητα συστατικών που παρασκευάζονται συνθετικά ή από φυσικά συστατικά.
 
Κάποια βασικά πρότυπα που πληρούν τα περισσότερα οργανικά και φυσικά καλλυντικά είναι:
  • Να μην περιέχουν συστατικά με βάση το πετρέλαιο
  • Να μην περιέχουν συνθετικά συντηρητικά
  • Να μην υπάρχουν συνθετικοί γαλακτωματοποιητές
  • Να μην χρησιμοποιούνται συνθετικά αρώματα
  • Να μην χρησιμοποιούνται συνθετικά χρώματα
  • Να μην έχουν γίνει δοκιμές σε ζώα

Εταιρείες που έχουν πάρει πιστοποίηση ότι τα καλλυντικά τους είναι οργανικά είναι:

Lavera
Weleda
Utrekram


Τα καλλυντικά με οργανικά πιστοποιημένα συστατικά και τα οργανικά πιστοποιημένα καλλυντικά υπερτερούν σαφώς των «φυτικών καλλυντικών», καθώς δεν περιέχουν καμιά ενοχοποιημένη ουσία ή έκδοχο στην παρασκευή τους, ούτε χημικά υπολείμματα από την καλλιέργεια των βιολογικών φυτών. Έτσι, η χρήση τους είναι απόλυτα ασφαλής για τον ανθρώπινο οργανισμό και δεν επιβαρύνει το περιβάλλον.

Και τώρα που γνωρίζετε εσείς τι θα προτιμήσετε???

Post a Comment

0 Comments