Μαύρα στίγματα, τι είναι και πως τα αντιμετωπίζουμε;


Όλοι ξέρουμε αυτά τα αντιπαθητικά μαυράκια που εμφανίζονται στο πρόσωπό μας και θέλουμε να εξαφανιστούμε από προσώπου γης μέχρι να φύγουν!
Σου έχω νέα... και ευτυχώς είναι ευχάριστα! Μπορείς να εξαφανίσεις τα μαύρα στίγματα, πάμε όμως πρώτα να δούμε τι είναι, πώς εμφανίζονται και πώς να τα εξαφανίσουμε!

Μαύρα στίγματα: τι είναι

Τα μαύρα στίγματα είναι μία από της εκδηλώσεις της ακμής, που είναι το πιο συχνό δερματολογικό πρόβλημα. Η ακμή οφείλεται σε μεγέθυνση και έντονη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων που παράγουν το σμήγμα, δηλαδή την φυσική ενυδατική ουσία του δέρματος. 

Το σμήγμα «μπλοκάρεται» μέσα στο δέρμα και έτσι δημιουργούνται τα μαύρα και άσπρα στίγματα που λέγονται φαγέσωρες και είναι μικρές κύστες με εγκλωβισμένο σμήγμα. Συχνά είναι επίσης τα μαύρα στίγματα στην μύτη που αντιστοιχούν σε πόρους του δέρματος με υπερβολικό σμήγμα. Η τάση δημιουργίας τους επιδεινώνεται με λανθασμένα προϊόντα ενυδάτωσης, αντι-ηλιακής προστασίας και μακιγιάζ. Συχνά στα σημεία αυτά αναπτύσσεται φλεγμονή (κοκκινίλα - πύον) με την συμμετοχή μικροβίων. Δεν αποτελούν μόνο πρόβλημα στην εφηβεία αλλά ταλαιπωρούν και μεγαλύτερα άτομα και ιδίως γυναίκες. Τα σπυράκια της ακμής επιδεινώνονται από το stress, την έμμηνο ρύση και άλλους παράγοντες ενώ μερικές φορές οδηγούν στην δημιουργία ουλών.

Γιατί εμφανίζω μαύρα στίγματα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, εμφανίζονται λόγω φραγμένων τριχοθυλακίων. Τα τριχοθυλάκια περιέχουν την τρίχα και ένα σμηγματογόνο αδένα, που παράγει σμήγμα, το οποίο βοηθά το δέρμα να διατηρείται απαλό. Τα νεκρά κύτταρα του δέρματος και το σμήγμα ενώνονται και σχηματίζουν το στίγμα, που έχει σκούρο χρώμα γιατί έρχεται σε επαφή με τον αέρα και οξειδώνεται. Αρκετές φορές η εμφάνιση των μαύρων στιγμάτων «προωθείται» και από ορισμένες κακές συνήθειες που έχουμε υιοθετήσει και αφορούν στο δέρμα του προσώπου μας. 

Μία από αυτές είναι η κακή περιποίηση του προσώπου και η επιλογή των λάθος καλλυντικών που δεν αντιστοιχούν στον τύπος της επιδερμίδας μας. Επίσης, για τα ενοχλητικά μαύρα στίγματα ευθύνεται και το υπερβολικό μακιγιάζ το οποίο «φράζει» τους πόρους του δέρματος. Δύο ακόμη λόγοι που δημιουργούν τα μαύρα στίγματα και προκαλούν έκπληξη είναι ο συχνός καθαρισμός προσώπου σε ινστιτούτα αισθητικής, καθώς και η υπερβολική χρήση του κλιματιστικού, το οποίο προκαλεί υπερέκκριση σμήγματος


Τι πρέπει να κάνεις

Αρχικά, πρέπει να επισκεφτείς έναν δερματολόγο, ο οποίος θα διαγνώσει αν τα μαύρα στίγματα είναι τύπος ακμής ή αν υπάρχει φλεγμονή. Αν ισχύει η δεύτερη περίπτωση τότε πρέπει να ακολουθήσεις τις συμβουλές του για την αντιμετώπιση των μαύρων στιγμάτων.

Όμως, αν ισχύει η πρώτη περίπτωση μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές, τις όποιες ακολούθησα και εγώ (με καθοδήγηση φυσικά από τον δερματολόγο μου) ώστε να "φύγουν" τα μαυράκια -όπως τα λέμε μεταξύ μας- 

1) Πάντα Αντηλιακό 
Σύμφωνα με τους δερματολόγους, ένας σημαντικός λόγος που οι μαύροι πόροι μεγεθύνονται, είναι λόγω της έκθεσης στον ήλιο, το οποίο προκαλεί όχι μόνο αυτό αλλά και σπυράκια, ερεθισμούς, κοκκινίλες, πρόωρες ρυτίδες, και στην χειρότερη περίπτωση – καρκίνο του δέρματος.

2) Διπλός καθαρισμός
Αν ξεχνάς να ξεβάφεσαι κάθε βράδυ, ή να μην πλένεις το πρόσωπό σου με το κατάλληλο καθαριστικό για το δέρμα σου, τότε σου έχω δυσάρεστα νέα: τα μαύρα στίγματα δεν θα φύγουν, αλλά αντιθέτως θα είναι ακόμα μεγαλύτεροι. Ο διπλός καθαρισμός σημαίνει πως την πρώτη φορά ξεβάφεσαι με νεράκι μισελέρ ή κάποιο έλαιο, και την δεύτερη με αφρό ή ένα ισχυρό καθαριστικό. Μην ξεχάσεις την ενυδάτωση που πρέπει να ακολουθεί!

3) Συχνή απολέπιση
Θα σε βοηθήσει να μικρύνεις τους μαύρους πόρους και να καθαρίσεις το δέρμα σε βάθος. Δεν χρειάζεσαι κάποιο ειδικό προϊόν, μπορείς να κάνεις μόνη σου ένα scrub προσώπου.

4)Κρέμες και προϊόντα περιποίησης με ρετινόλη
Μία τοπική κρέμα για τους αντιαισθητικούς μαύρους πόρους είναι αυτή που έχει ρετινόλη, δηλαδή βιταμίνη Α. Χρειάζεται όμως προσοχή γιατί αυτό το συστατικό στα προϊόντα ομορφιάς έχει και παρενέργειες. Η ρετινόλη βοηθάει στα μαύρα στίγματα αλλά και στις ρυτίδες, και στην ακμή.


Με όπλο αυτές τις πληροφορίες, λίγη υπομονή και λίγη επιμονή και θα δεις τα μαύρα σου στίγματα να αρχίζουν να σβήνουν. 
 
Θα σας γράψω σε επόμενο άρθρο τι προϊόντα είχα χρησιμοποιήσει για να τα εξαφανίσω!

Post a Comment

0 Comments