Είναι το bakuchiol ο αντικαταστάτης της ρετινόλης?

Η φυσική εναλλακτική της ρετινόλης είναι το πιο hot ενεργό συστατικό της σεζόν και πιστεύω ότι θα μας απασχολήσει πάρα πολύ στο μέλλον!!

Καθώς η ανάγκη για φυσικά συστατικά και σκευάσματα συνεχίζει να αυξάνεται και να γίνεται πιο απαραίτητη, οι καταναλωτές και οι μάρκες αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για να καλύψουν τα κενά.

Εδώ και αρκετές δεκαετίες η ρετινόλη βρίσκεται στο Νο1 της αντιγήρανσης, με τις σπουδαίες ευεργετικές της ιδιότητες να ξεκινούν από την αντιμετώπιση των ρυτίδων μέχρι την καταπολέμηση της ακμής και της βελτίωσης της υφής της επιδερμίδας. 

Τώρα ένα νέο ενεργό συστατικό απειλεί τα πρωτεία της, υποσχόμενο τα ίδια αποτελέσματα, χωρίς όμως τις ανεπιθύμητες παρενέργειες της ρετινόλης. 

Το όνομα αυτού Bakuchiol, που προφέρεται "buh-koo-chee-all" και στα ελληνικά "μπακούτσιολ" ή "βακουχλιόλ" (ακόμα δεν έχει αποφασιστεί, γι' αυτό και εγώ θα το γράφω στα Αγγλικά) δεν είναι καινούργιο όσον αφορά την ανακάλυψη, χρησιμοποιείται εδώ και πάρα πολλά χρόνια, σε ιατρικές πρακτικές Αγιουρβέδα και ακόμη περισσότερο στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική.

Τι είναι το bakuchiol;

Πρόκειται για ένα vegan συστατικό, που βγαίνει από το εκχύλισμα των σπόρων του φυτού Psoralea Corylifolia, τη γνωστή σε εμάς ψωραλέα, ή αλλιώς babchi που εντοπίζουμε στην Ανατολική Ασία με πλούσιες αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. 

Είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό που διακρίνεται σε διάφορα είδη. Στην Ελλάδα, ανθίζει στη περιοχή της Ηπείρου, με την ονομασία psoralea bituminosa, γνωστή από την αρχαιότητα για τη θεραπευτική της δράση. Σύμφωνα με τον Διοσκουρίδη οι σπόροι, τα φύλλα και η ρίζα του φυτού έχουν ενισχυμένη αντιφλεγμονώδη δράση. 

Το babchi, από το οποίο προέρχεται το bakuchiol, είναι ένα από τα πιο σημαντικά φυτά της Ινδικής Αγιουρβέδα και της Κινέζικης ιατρικής. Οι καρποί του φυτού ξεχωρίζουν για την υψηλή τους περιεκτικότητα σε κουμαρίνη και ψωραλένιο, που βρίσκουμε σε θεραπείες κατά του εκζέματος και της λεύκης.

Επιστημονικές έρευνες

Υπάρχει πλήθος επιστημονικών ερευνών για τις φαρμακευτικές ιδιότητες της bakuchiol, οι οποίες δείχνουν ότι έχει αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές, ακόμα και αντικαρκινικές ιδιότητες. Ωστόσο, η διερεύνησή της ως συστατικό περιποίησης του δέρματος άρχισε μόλις το 2011.

Η πρώτη μελέτη για την αντιακνεϊκή δράση της bakuchiol δημοσιεύτηκε το 2011. Οι μετρήσεις στο εργαστήριο έδειξαν ότι η bakuchiol μπορεί να περιορίσει την ακμή με τους εξής τρόπους:

1.  Αναστολή κατά 40% της 5α-ρεδουκτάσης, του ενζύμου που μετατρέπει την τεστοστερόνη σε διυδροτεστοστερόνη (DHT). Η DHT παίζει βασικό ρόλο στην υπερβολική παραγωγή σμήγματος, ειδικά στην εφηβεία, όταν τα επίπεδα τεστοστερόνης αυξάνονται κατακόρυφα. Συνεπώς, η bakuchiol μπορεί να καταπολεμήσει την ακμή μειώνοντας την υπερβολική λιπαρότητα της επιδερμίδας.

2.  Ισχυρή αντιβακτηριακή δράση κατά του C. acnes (παλαιότερα γνωστό ως P. acnes), του βακτηρίου που πολλαπλασιάζεται στους φραγμένους πόρους και προκαλεί φλεγμονώδη ακμή.

3.  Λιγότερες ουλές χάρη στη μειωμένη δραστηριότητα κάποιων από τα ένζυμα MMPs, τα οποία εμποδίζουν τη σωστή επανόρθωση της επιδερμίδας.

4. Αντιφλεγμονώδης και αντιοξειδωτική δράση που ευνοεί και την πρόληψη και την καταπολέμηση της φλεγμονώδους ακμής.

Στην κλινική δοκιμή που ακολούθησε, 56 άτομα χωρίστηκαν σε 4 ομάδες και δοκίμασαν μια λοσιόν με μια από τις παρακάτω συστάσεις: 1% bakuchiol, 2% σαλικυλικό οξύ, 1% bakuchiol/2% σαλικυλικό οξύ και πλασέμπο (κανένα δραστικό συστατικό). Μετά από 6 εβδομάδες, η μείωση της ακμής ήταν 57%, 48%, 67% και 11% αντίστοιχα. Προφανώς ο συνδυασμός bakuchiol και σαλικυλικού οξέος ήταν ο πιο αποτελεσματικός.

Η έρευνα αυτή, χρηματοδοτήθηκε από τη Sytheon Ltd, μια εταιρεία που προμηθεύει πρώτες ύλες για καλλυντικά.

Υπάρχουν ακόμα δύο μελέτες από το 2015 και 2016 πάνω στη αντιακνεϊκή δράση, μιας κρέμας με bakuchiol, γκίνγκο μπιλόμπα και μανιτόλη. Το προϊόν αυτό δημιουργήθηκε ως συνοδευτική θεραπεία σε τοπικά φάρμακα κατά της ακμής, όπως η ανταπαλένη, η οποία ανήκει στα ρετινοειδή. Η κλινική δοκιμή έδειξε ότι οι εθελοντές που χρησιμοποίησαν την κρέμα αυτήν σε συνδυασμό με ένα τζελ 0,1% ανταπαλένης, είχαν καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς που χρησιμοποίησαν μόνο το τζελ.

Οι εργαστηριακές μετρήσεις έδειξαν ότι η bakuchiol παρείχε ως και διπλάσια αντιοξειδωτική προστασία στο σκουαλένιο της επιδερμίδας από τη βιταμίνη E. Το σκουαλένιο είναι ένα λιπίδιο του δέρματος που μπορεί να επιδεινώσει την ακμή όταν οξειδώνεται. Συνεπώς, η bakuchiol μπορεί να ελαττώσει την ακμή χάρη στην προστασία του σκουαλενίου από την οξείδωση.

Οι μελέτες αυτές χρηματοδοτήθηκαν από την Bioderma, η οποία κατασκευάζει την κρέμα με το σύμπλεγμα συστατικών που ανέφερα. Επίσης, κάποιοι από τους ερευνητές δουλεύουν για την εταιρεία αυτήν. 

Μια μελέτη το 2014 έδειξε ότι, αν και δεν έχει καμία χημική ομοιότητα με τα ρετινοειδή, η δράση της είναι παρεμφερής με αυτήν της ρετινόλης.     

Η έρευνα έγινε αρχικά σε τεχνητό ανθρώπινο δέρμα στο εργαστήριο και έδειξε ομοιότητα στον τρόπο που η bakuchiol και η ρετινόλη ρυθμίζουν τη γονιδιακή έκφραση στο δέρμα. Αυτό σημαίνει ότι και τα δυο συστατικά είχαν το ίδιο θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία διαφόρων γονιδίων που επηρεάζουν την υγεία της επιδερμίδας. Για παράδειγμα, υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα του γονιδίου PI3, το οποίο ευνοεί την ελαστικότητα του δέρματος μέσω της αναστολής της ελαστάσης, ενός ενζύμου που καταστρέφει την ελαστίνη. Επιπλέον, η μελέτη έδειξε ότι η bakuchiol ευνοεί και την παραγωγή κολλαγόνου τύπου I, II και IV με παρόμοιο τρόπο με τη ρετινόλη.

Η έρευνα αυτή ακολουθήθηκε από μια κλινική δοκιμή στην οποίαν 17 εθελοντές χρησιμοποίησαν ένα προϊόν με 0,5% bakuchiol, δυο φορές την ημέρα. Οι 16 από τους 17 ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε σημαντική βελτίωση σε ρυτίδες, πανάδες, ελαστικότητα, σφριγηλότητα και γενικότερη φωτογήρανση, χωρίς τις γνωστές παρενέργειες της ρετινόλης. Η μελέτη αυτή είναι πολλά υποσχόμενη, αλλά πρέπει να σημειωθεί ότι χρηματοδοτήθηκε από τη Sytheon Ltd, μια εταιρεία που προμηθεύει πρώτες ύλες για καλλυντικά.

Το 2018 δημοσιεύτηκε η πρώτη έρευνα που συνέκρινε τη ρετινόλη με την bakuchiol απευθείας σε δέρμα εθελοντών. 44 άτομα έβαζαν καθημερινά είτε μια κρέμα με 0,5% ρετινόλη το βράδυ είτε μια κρέμα με 0,5% bakuchiol, πρωί και βράδυ, για 12 εβδομάδες. Η κλινική αυτή δοκιμή ήταν τυχαιοποιημένη και διπλά τυφλή. Με απλά ελληνικά, ούτε οι ερευνητές ούτε οι εθελοντές ήξεραν ποιος έβαζε τι.

Και τα δυο συστατικά οδήγησαν σε εξίσου σημαντική μείωση ρυτίδων και υπέρχρωσης στα 37 άτομα που ολοκλήρωσαν τη δοκιμή. H απολέπιση και η αίσθηση καύσου και τσιμπήματος ήταν εντονότερες στην ομάδα της ρετινόλης. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε μεγαλύτερη τάση προς ερυθρότητα του δέρματος στην ομάδα της bakuchiol γύρω στην τέταρτη εβδομάδα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι λιγότερες παρενέργειες της bakuchiol ίσως οφείλονται στις μοναδικές της αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Το τελικό πόρισμα της έρευνας ήταν ότι η bakuchiol έχει παρόμοια δράση με αυτήν της ρετινόλης κατά της φωτογήρανσης, αλλά είναι πιο ανεκτή από την επιδερμίδα.

Η έρευνα αυτή χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Δερματολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια.

Bakuchiol με άλλα συστατικά

Πιθανόν να αναρωτιέστε τι θα συμβεί αν συνδυαστούν η ρετινόλη και η bakuchiol σε ένα προϊόν. Σε μια κλινική δοκιμή το 2016, 44 γυναίκες με ήπια προς μέτρια υπέρχρωση και φωτογήρανση χρησιμοποίησαν έναν ορό με 0,5 ρετινόλη και Bakuchiol (απροσδιόριστης περιεκτικότητας) σε συνδυασμό με μια ενυδατική κρέμα με 30% tetrahexyldecyl ascorbate (μια λιποδιαλυτή μορφή βιταμίνης C), βιταμίνη E και Q10. Μετά από 12 εβδομάδες, παρατηρήθηκε ορατή βελτίωση στο δέρμα των περισσοτέρων εθελοντριών. H μελέτη αυτή χρηματοδοτήθηκε από τη Revision Skincare, μια εταιρία καλλυντικών που κατασκευάζει προϊόντα με τα συστατικά αυτά.

Το bakuchiol μπορεί να χρησιμοποιηθεί με ασφάλεια σε συνδυασμό με άλλα συστατικά, όπως η βιταμίνη C και τα AHAs ή BHAs (άλφα και βήτα υδροξυοξέα) Ρωτήστε τον δερματολόγο σας και θα σας πει ότι συνδυάζοντας αυτά τα πανίσχυρα αντιοξειδωτικά και απολεπιστικά συστατικά μαζί με ρετινόλη μπορεί να προκαλέσετε έντονη ξηρότητα και ερεθισμούς, γι’ αυτό και θα σας συστήσει να τα εφαρμόζετε ξεχωριστά -πρωί και βράδυ Αλλά το κοκτέιλ κάθε αντιγηραντικού και απολεπιστικού συστατικού με bakuchiol δεν χαρακτηρίζεται από κανενός είδους αρνητική επίδραση. Σε έρευνες με πάσχοντες από ακμή, δούλεψε εξαιρετικά με το υπεροξείδιο του βενζολίου και το σαλικυλικό οξύ. 

Εφαρμογή και οφέλη σε σχέση με τη ρετινόλη

Αν εφαρμοστεί στην επιδερμίδα 2 φορές την ημέρα, έχει ιδιότητες ίσες με 0.5% καθαρής ρετινόλης. Έχει ενταχθεί σε αρκετά προϊόντα περιποίησης που κυκλοφορούν στο εξωτερικό και ήρθε η ώρα να το δούμε και πιο δυναμικά στην Ελλάδα.

Η εφαρμογή του bakuchiol είναι ανεκτή από κάθε τύπο δέρματος, είτε ξηρό και αφυδατωμένο, είτε λιπαρό και ευαίσθητο, ενώ ενδείκνυται ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης -αντίθετα με τη ρετινόλη, την οποία όλοι οι γυναικολόγοι συστήνουν να αποφεύγετε όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε. 

 Σε ακόμη μια μεγάλη αντίθεση με τη ρετινόλη, το bakuchiol δεν είναι φωτοευαίσθητο συστατικό και δεν εξουδετερώνεται από τον ήλιο, ούτε καθιστά την επιδερμίδα σας ευάλωτη στην UV ακτινοβολία, οπότε μπορείτε να το χρησιμοποιείτε τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα -κυκλοφορεί σε μορφή ελαίου, ορού και κρέμας. 


Χρήση της bakuchiol κατά την εγκυμοσύνη

Ορισμένες διαδικτυακές πηγές δείχνουν ότι η χρήση μπακουχολών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι καλή, δηλώνοντας ότι είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση έναντι της ρετινόλης, η οποία δεν συνιστάται για χρήση όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Το πρόβλημα? Δεν έχουμε δεδομένα ασφαλείας που να υποστηρίζουν αυτήν τη σύσταση - το bakuchiol είναι πολύ νέο. Από την άλλη πλευρά, η χημική διαφορά μεταξύ της μπακούχολης και της βιταμίνης Α είναι αρκετά μεγάλη που είναι λογικό να μην περιμένουμε προβλήματα. Τούτου λεχθέντος, εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε, σας συμβουλεύουμε να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν χρησιμοποιήσετε προϊόντα bakuchiol.

Είναι όντως έτσι; Το μέλλον θα δείξει. Οι επιστημονικές έρευνες συνεχίζονται.

Post a Comment

0 Comments